Budget-air trekking door de Wicklow Mountains

Terwijl heel Zuid-Nederland Carnaval vierde, maakten we een trekking in Ierland. Vanuit Dublin liepen we de heuvels van de Wicklow Mountains in, waar we verrast werden door de mooie natuur. Heide, frisgroene weilanden, meertjes, bossen en beekjes bepaalden het landschap, terwijl vanaf de soms nog besneeuwde heuveltoppen de zilveren zee te zien was. Dit o.a. door het relatief vaak mooie weer, waarmee we erg veel geluk hadden. Onderweg zagen we behalve roofvogels en veel kikkerdril, opvallend veel herten, vaak ook van heel dichtbij. Door de dikke buik van Femke, werd er rustig aan gedaan en na 3 dagen bereikten ze het 50 km verderop gelegen Glendalough, een oud pelgrimsoord met vele bezienswaardigheden. Deze en de vallei waarin ze lagen met de 2 meren werden de laatste dag bewonderd, alvorens we de bus terug naar Dublin pakten. Hier restte ons nog een slapeloze nacht in een "youth hostel", boven de beruchtste pub van Dublin, waarmee we er in 1 klap achter kwamen, dat we toch zo jong niet meer waren. Zelfs een paar pullen Guinness mochten hierbij niet baten, maar Thijs vond het het proberen waard. Volgende keer de rest van de route en een hotel op het vliegveld op de weg terug!

Informatie:De Wicklow Way is een van de klassieke lange afstands wandelpaden in Ierland. Hij maakt deel uit van de Europese wandelroute E8, die van Ierland, dwars door Europa, helemaal tot in Turkije loopt.

De complete Wicklow Way (170 km) start in Marlay Park in Dublin en loopt noord-zuid door de Wicklow Mountains, en eindigt in Clonegal .

Wij liepen in drie dagen van het Marlay Park naar Glendalouch, waar mooie kloosterruines uit de zesde eeuw te bezichtigen zijn.

Met Ryanair kan goedkoop naar Dublin airport gevlogen worden. Vanuit het vliegveld rijden er meerder buslijnen naar de O'Connell Street, van waaruit bus 19 naar het Marlay Park vertrekt.

Vanuit Glendalough vertrekt twee keer per dag een bus naar Dublin.

De Wicklow Way: De route is perfect aangegeven met houten paaltjes. De route heeft redelijk wat hoogteverschil, doordat vanuit zee-niveau vertrokken wordt. Het hoogste punt is de berg Djouce 725 m. Langs de route mag wildgekampeerd worden. Er zijn ook een paar B&B's, maar deze liggen enkele kilometers van de trail af. Langs de route zijn vele stroompjes water. Deze komen echter van de veenvlaktes en hebben een Cola- of theekleur. Een waterfilter is aan te raden! De Ieren die langs de route wonen zijn aardig en hebben lekker helder kraanwater. Het ierse weer is erg wisselvallig: "four seasons in on day" is dagelijkse kost.  • http://www.wicklowway.com
  • http://www.wicklownationalpark.ie/pages/walkingtrails.php
  • http://www.dublinbus.ie/
    © 2008 Tekst & Foto/film: Thijs Horbach en Femke Mooij