Wie is Femke Mooij

Femke Mooij is 30 jaar en verslaafd aan buitenlucht (en -sport). Ze begon op haar 4e met klimmen (met haar ouders, die haar meenamen naar o.a. de rotsen van Nideggen en de bergen van Oostenrijk). Daar ze niet wil dat klimmen haar hele leven beheerst, doet zij ook nog aan mountainbiken, hardlopen, paardrijden, tourskien, hockey en bij gelegenheid parapenten en golf- en windsurfen. Als zij tijd over heeft, studeert zij Geneeskunde. Ze is op dit moment zesdejaars student en loopt co-schappen, wat haar uitermate goed bevalt, vooral als ze dit in het buitenland kan doen. Zo ging zij naar Nepal voor een keuzestage "Primary Health Care", naar Australië voor Psychiatrie en naar Zuid-Afrika voor Kindergeneeskunde.

In de Alpen deed zij een C2-, C3- en een lawinecursus via de NKBV en de NSAC, waarbij zij leerde omgaan met de gevaren die het klimmen/ toerskiën in Alpien gebied met zich mee kan brengen.

In 2001 nam zij deel aan de Knav98 Indian Himalaya Expedition 2001, waarbij zij o.a. verantwoordelijk was voor het medisch gedeelte. Ze beleefde de vreugde (en de hoofdpijn) van het halen van de 3 toppen (Stok Kangri, Jogin I (6455m) en III (6129m), die de expeditieleden zich als doel hadden gesteld.

In de Andes beklom zij afgelopen zomer met Thijs Horbach verschillende toppen, waaronder twee vijfduizenders en 3 zesduizenders, die gedeeltelijk werden afgeskied. Verder beklom zij verschillende toppen in de Alpen en Pyreneeën, waarvan sommigen per ski. Ook verkende zij een aantal werelddelen wandelend. Zo maakte ze een trektocht door de Australische en Thaise jungle en door de uitlopers van de Nepalese Kanchendzunga.

Met Thijs klimt en skiet zij al meer dan 6 jaar intensief, waardoor ze volledig op elkaar ingespeeld zijn geraakt.

© 2008 Tekst & Foto/film: Thijs Horbach en Femke Mooij