"Kopje onder in de poedersneeuw"

door:Thijs

Terwijl heel Nederland de traditionele nieuwjaarsduik aan het stand van Scheveningen maakte, doken wij de witte poeder in. De bestemming was Vallée de la Clarée in de Zuid- Franse Alpen; een mooi, authentiek dal net ten noorden van Briancon.

De sneeuwberichten waren goed en de sneeuwcondities nog beter!! De eerste dagen maakten we vooral veel afdaalmeters in en bij de kleine skigebiedjes in de buurt. Op het eind van de derde dag stond een mooie traverse vanuit het skigebied van Montgenevre naar het 15 km verder gelegen Pamplinet op het programma. Dit bleek een mooie tocht, waarbij we de laatste col tegen zonsondergang bereikten, wat een bijzonder uitzicht gaf. De afdaling door diepe poedersneeuw was een lekker toetje, ook al werd het in de bossen al erg donker.

De dag erna gingen we via Rocher de La Grande Tempête (3000 m) naar de Refuge des Drayères (2167 m). Dit was een tocht met 1500 hoogtemeters, grotendeels in de mist. Het was een mooie oriënteringsoefening. Vlak voor de col kwamen we boven de wolken uit, wat een fantastisch panorama gaf. We genoten van het uitzicht op de wolkendeken onder ons, zeker toen het zonnetje de bergen in vuur en vlam zette. De afdaling door de mist en in het donker was ook een erg spannende ervaring!! Gelukkig hadden we onze hoofdlampjes bij ons..

Vanaf de Drayershut stond de Mont Thabor op het programma, maar een hevige sneeuwstorm met windsnelheden boven de 100km/h gooide teveel poeder in het (overigens heerlijke hutten-)eten. In heupdiepe triebschnee daalden we af naar de Gîte de la Decouverte. Van hieruit maakten we nog mooie dagtochten oa. naar refuge de la Fruitiere en de Aiguille Rouge. Het team werd hierbij in het weekend versterkt door de ouders van Femke, die graag op sneeuwschoenen lopen.. Met hen werd een sneeuwschoentocht naar La Fruitiere (een kroeg in het steeds nauwer wordende dal) ondernomen.

Al met al was het een mooi weekje met leuke beklimmingen, super poederafdalingen en lekker eten. Zo moet God zich in Frankrijk voelen...

Nevache 2008
Meer schitterende foto's

Meer info over Vallée de Clarée:

  • accueil-tourisme-nevache.com
  • skitour.fr
  • camptocamp.org
  • montagneinfo.net
  • meteofrance.com


    © 2008 Tekst & Foto/film: Thijs Horbach en Femke Mooij